ID-kontroll

Nya regler

Från den 29 april 2010 gäller nya regler enligt EU-förordningen 300/2008.

  • Du behöver inte längre visa ID-handling när du checkar in ditt bagage.
  • Du måste ha ett boardingkort för att få gå igenom säkerhetskontrollen. Flygbolagen har dock möjlighet att göra undantag för medföljande till minderåriga ensamresande barn liksom för personer med nedsatt rörlighet.

Obs! Tänk på att andra EU-länder kan ha strängare regler än dessa.

Fakta om nya nationella id-kortet

Läs regeringens faktablad om det nya nationella id-kortet (pdf)


Personkontroll

När du reser i länder som ingår i Schengensamarbetet finns, normalt sett, inga personkontroller, men du måste ändå kunna uppvisa en ID-handling.

Vid resor till länder som inte ingår i Schengensamarbetet finns personkontroller och du måste alltid kunna visa en ID-handling.

Läs mer om Schengen-samarbetet på regeringen.se

Följande identitetshandlingar är godkända:

  • SIS-märkta id-kort och tjänstekort
  • Körkort
  • Pass och nationellt id-kort

Nu finns nya metoder för att utföra id-kontroll, varav en är med biometriska hjälpmedel (t.ex. fingeravtryck). SAS erbjuder denna metod på flera flygplatser.


Nytt nationellt id-kort ersätter pass inom Schengen

Ett nationellt id-kort infördes den 1 oktober 2005, som innehåller uppgift om svenskt medborgarskap. Det innebär att det nya, nationella id-kortet kan användas vid resor inom Schengen, för att styrka identitet och medborgarskap. För den som inte har det nya id-kortet gäller som förut att man måste ha passet med sig vid resor inom Schengen.

Så skaffar du det nya id-kortet

Du kan ansöka om ett nationellt id-kort på polisens passexpeditioner. Fotografering måste ske på passexpeditionen för att säkra kvaliteten på fotot och utesluta risken för personväxling. Det nationella id-kortet kostar 400 kronor och gäller i fem år.

Läs mer på polisen.se