Djur på flyget

Vill du ta med ditt sällskapsdjur på flyget?

Inrikes

Mindre sällskapsdjur, som hund och katt, kan följa med på flygningen om de sitter i bur eller väska. Normalt sett får buren inte överstiga de mått och vikter som gäller för handbagage. Kontakta ditt flygbolag eller din researrangör för att höra vad som gäller för just din resa.

Flygbolagen tar vanligtvis en extra avgift för djuret, dock ej för ledarhund. Det är viktigt att meddela om djuret vid bokningen eftersom antalet djur ombord är begränsat.

Större djur kan sändas som flygfrakt enligt särskilda regler. Kontakta ditt flygbolag.

Information om ledarhund, se Flygresehandboken för funktionshindrade

Utrikes

Sommaren 2004 förenklades bestämmelserna för utlandsresor med hundar och katter i och med att så kallade pass för sällskapsdjur infördes. Utöver EU-länderna har passet tagits i bruk i Norge, Schweiz, San Marino och Liechtenstein. Tänk på att det kan ta tid – 4 till 5 månader om hunden saknar giltig rabiesvaccination – innan passet är färdigt.

Alla flygbolag tillåter inte sällskapsdjur vid utrikesflygningar. Kontakta ditt flygbolag eller researrangören för att höra vad som gäller.

Vänd dig till Jordbruksverket

Det finns en hel del att tänka på innan du bestämmer dig för att ta med din hund eller katt på utlandsresan. Vänd dig till Jordbruksverket som ansvarar för kontrollen av levande djur som förs in i eller ut ur Sverige. På Jordbruksverkets webbplats hittar du alla bestämmelser för in- och utförsel av hund, katt och övriga djur samt de blanketter som krävs.

Där finns också information om vad som gäller för att få resa tillbaka in i Sverige efter att ha varit i olika länder samt listor över EU-länder samt låg- och högriskländer.

jordbruksverket.se