Barn på resan

Medföljande barn

Bra att ha med i handbagaget, från boken Resa med barn.

Mat

Liten termos för vällingvatten när ni lämnar planet (observera att 1 dl vätska är maxvolym att medföra genom säkerhetskontrollen – be att få vatten värmt i något café efter säkerhetskontrollen eller ombord), juicepaket (måste köpas efter säkerhetskontrollen), barnmatsburkar (för barn under två år), frukt, russin, sked, kex, välling, nappflaska.

Utrustning

Nappar, babyfilt, våtservetter, liten handduk, blöjor, plastpåsar, kläder för varmt klimat att byta till, 1–2 extra ombyten, toalettartiklar, toapapper.

Leksaker

Docka, bil, små plastdjur, böcker, kritor, ritblock, dvd/cd-spelare för sagor och musik, litet spel, dagbok, lego, gameboy.

Barnvagn

Ni som reser med barnvagn checkar in den tillsammans med ert
övriga bagage. Barnvagnen ska vara ihopfälld och ev låst. För er som önskar
köpa påse till er vagn så kan ni göra det i samband med att ni checkar in,
den kostar 50 kr.

För de vuxna

Icke skrymmande extraombyte och en god bok för när barnet somnat.


 

Ensamåkande barn

Generellt gäller att barn måste vara minst fem år för att få resa på egen hand.

För barn mellan fem och elva år erbjuder de allra flesta flygbolagen assistansservice. Kravet är då att två namngivna personer lämnar respektive hämtar barnet på flygplatserna. Vissa flygbolag erbjuder även assistans för barn upp till 15 år, i den mån de har resurser för det.

Assistansservice innebär att barnet blir omhändertaget före flygresan och ledsagas till flygplanet. Barnet blir ledsagad till en reserverad plats avsedd för ensamåkande barn.

Vid ankomsten finns personal på plats som möter barnet vid gaten och överlämnar barnet till den person som angivits vid bokningstillfället. Personen måste kunna legitimera sig.

Ensamresande barn får särskild uppmärksamhet och hjälp vid eventuell försening eller andra störningar.

Viktigt är att boka resan i god tid före avresa, eftersom antalet ensamåkande barn per flygning är begränsat. Det går inte att boka resa via internet för ensamåkande barn.

Se också till att klara av incheckningen i god tid. Den som lämnar barnet kommer att bli ombedd att hjälpa till med formaliteterna kring incheckning och att stanna kvar på flygplatsen till dess att flygplanet har lyft.

Kostnad för denna tjänst varierar mellan olika flygbolag. På flygbolagens webbplatser finns mer information om vad som gäller för ensamåkande barn.

Lista över flygbolag med länkar till webbinformation

Tänk på att bestämmelserna om flygning för gravida kvinnor kan skilja mellan olika flygbolag. Hör därför alltid med ditt flygbolag om vad som gäller.

Tänk på att barn måste ha ett eget EU-kort för att få rätt till medicinskt nödvändiga sjukvårdsförmåner vid resor inom EU/EES (utom vid resor inom Norden).

Läs mer på Swedavia


Länkar om och för barn

Fler än 200 artiklar och 2000 länkar om att resa med barn.
barnensturistguide.se

Omfattande sajt för alla som reser med barn.
barnsemester.se

Resa med barn svarar på frågor om att resa med barn.
resamedbarn.net

På Resfeber finns tips om hur man förbereder resor med barn i olika åldrar.
resfeber.se

Fritidsresor har lanserat en barnsajt, travelkids.se. Här finns spel och pyssel, kartbok, språkmaskin samt information om Bamseklubben och Superkids.
travelkids.se